Tartaar van gerookte zalm

Tartaar van gerookte zalm

Tartaar van gerookte zalmDat ik een Bourgondiër ben is geen geheim en dat er bij goed eten altijd een lekkere wijn hoort, lijkt me logisch. Maar zelfs een Bourgondiër als ik eet een aantal zaken niet, omdat ik het gewoonweg niet te hachelen vind. Een voorbeeld daarvan is zalm, daar doe je me echt geen plezier mee. Rauw, gebakken, uit de oven, verwerkt in gerechten, nee dan nog liever een zak patat met mayonaise waarbij de mayo tot aan je ellenboog komt omdat je precies het laatste restje uit het puntzakje wilt hebben. Zalm is een raar product van moeder natuur, het ziet er beeldschoon uit, de mooie zalmroze kleur geeft je het gevoel van iets puurs, en de structuur ziet er uitnodigend uit om direct met vingers en al op te eten, totdat je de lucht van vis ruikt, waarbij ik altijd weer de gedachten krijg van een vis die al 2 weken dood ligt te dobberen in de rivier De Lek. De zalm die wij in Nederland in de winkels kopen zal heus wel van goede kwaliteit zijn maar zodra er een rottende geur van dooie vis loskomt ben ik al weg. Komt het omdat die vis al 2 weken diepgevroren in een container ligt? Heeft de Albert Heijn de “Tenminste Houdbaar Tot-datum” weer eens verlengt met 2 weken door er een nieuwe verpakking omheen te doen? Wie zal het zeggen. Er is overigens wel een soort zalm die ik wel lekker vind, de gerookte zalm. Onderstaand recept is bijzonder omdat het vettige smaken heeft, een frisse byte en een klein zuurtje.

Benodigdheden voor 4 personen

350 gram gerookte zalm
1 theelepel framboosazijn
1 theelepel sojasaus
1 eetlepel zure room
Verse dille
Komkommer
Peper en zout
2 sneetjes wit brood
boter

Verder een scherp mes en een ring om de tartaar in op te maken (diameter van ongeveer 6 a 7 cm) en een kleine koekenpan.

Stap 1
Snijd de zalm in hele dunne blokjes. Eerst in de lengte dunne slierten snijden, daarna deze weer in hele dunne plakjes snijden zodat je hele kleine blokjes overhoudt. Het hoeft niet perfect, het mag er rommelig uit zien. Snijd de komkommer in de lengte door en haal de pitjes eruit om er vervolgens kleine blokjes van te snijden. Hak de verse dille grof en zet apart. Bewaar nog een takje dille voor de garnering.

Stap 2
Neem twee sneetjes brood en gebruik de ring om twee rondjes uit een boterham te snijden. Ik heb de ronde broodjes gebakken in wat boter, omdat dit een lekkere vette smaak krijgt die bij het gerecht past. Je kunt de ronde broodjes ook besprenkelen met olijfolie en die in een hete pan krokant maken. Gebruik wat boter en bak de broodjes bruin en krokant in een hete pan. Ongeveer een minuut of 5.

Stap 3
Doe de zalm in een grote kom, voeg de zure room, framboosazijn, sojasaus, de gehakte dille en peper en zout naar smaak toe. Roer alles grondig door, zodat elke stukje zalm bedekt is met alle ingrediënten.

Ring

 

 

 

 

 

 

Stap 4
Plaats het ronde sneetje brood op het bord en zet de ring er weer op. Het sneetje brood is even groot als de ring en de ring past er precies omheen. Vul nu de ring met de zalm tot hij vol is en druk alles stevig aan. Wanneer je de ring eraf haalt, zorg dan met een lepel dat de zalm niet mee omhoog komt. Bedek de tartaar met wat komkommer en wat verse dille en strooi er nog een klein beetje zout en peper op.

Voilà, je perfecte tartaar van gerookte zalm is klaar!

Wijn tip
Omdat dit gerecht de vetheid van de gerookte zalm heeft en de vettigheid van de boter in het brood, maar ook een frisse bite met zuurtjes is een Beaujolais Blanc een mooie wijn om er bij te schenken. Ik heb gekozen voor de Beaujolais Blanc van Jean-Paul Brun uit 2013, hier schreef ik al eerder over. Deze is natuurlijk verkrijgbaar bij de echt betere slijter als Les Genereux.

Sinds ik dit recept heb gemaakt eet ik ook de vieze vis, weliswaar van de Albert Heijn.

Bon appétit en laat gerust weten of dit recept ook jou kan bekoren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.