Bourgondiër worden voor dummies

Bourgondiër worden voor dummies

BOURGONDIËR WORDEN VOOR DUMMIES

Hoe word je een Bourgondier en wat moet je er voor in huis halen? Onderstaand receptje geeft je alle “tools” om binnen 10 minuten een echte Bourgondische maaltijd op tafel te zetten en je als God in Frankrijk te voelen.

Je kent ze wel, die broeierige zomers in Nederland en het laatste wat je wilt is dan aan het einde van zo’n slopende dag in een hete keuken de standaard laffe Nederlandse maaltijd te bereiden. Onze Zuiderburen weten er wel raad mee, want zij hebben natuurlijk wel een echte eetcultuur. Hulde voor onze zuiderburen!

Ingrediënten voor 2 personen

150 gram biefstuk (goede kwaliteit)
1/2 stengel witte selderij
Parmezaanse kaas
Rucola (handje vol)
1 baguette
Extra vierge olijfolie
Peper uit de molen
Zout

Je kunt een mini baguette nemen, maar een stuk stokbrood wat je nog over hebt van de lunch kun je ook goed gebruiken. Is het stokbrood een beetje laf en slap, dan kun je hem “pimpen” in de over op 180 graden voor een minuut of 8.

Snijd de biefstuk in hele dunne plakken (Juliene) van een paar millimeter dik. Zorg dat je een goed scherp mes hebt want met een bot mes is het echt geen doen. Als de hele biefstuk in deze dunne plakken is versneden ga je door naar de volgende stap van het snijden. De dunne plakken biefstuk snijd je nu in de lengte in dunne repen, ook weer een paar millimeter dik. Als laatste snijd je deze reepjes tot hele kleine blokjes. Voila! Je tartar is klaar!

Snijd de witte selderij in dunne plakjes (juliene) en hak de rucola grof met een mes. De Parmezaanse kaas verwerk je tot wat mooie snippers en je voorbereidingen zijn klaar.

Beleg de baguette met een beetje rucola en leg daarover de tartar, 75 gram voor een halve baguette. Leg bovenop de tartar een beetje rucola, de witte selderij en wat snippers Parmezaanse kaas. Voeg als laatste een flinke snuf zout, peper uit de molen en wat extra vierge olijfolie toe. Ik gebruik de olijfolie van Sacla Italie: Olio extra vierge d’olivia & peperoncino, deze is lekker pittig van smaak.

Voila, je baguette d’Anvers is klaar. Serveer met een koude witte wijn of een zware rosé.

Gefeliciteerd! Je bent nu een echte Bourgondier. bon appètite!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.