Saint Émilion, het hele verhaal in een nutshell

Saint Émilion, het hele verhaal in een nutshell

Saint Émilion

Betekenis van het woord wijn: alcoholische drank van gegist druivensap.

Je hebt wijn en wijn. Wijn die je meestal op de bonuskaart haalt en wijn waarvoor je iets of iemand op de blote knieën kan danken. Op deze eerste categorie kom ik later nog wel eens terug, nu ga ik het hebben over, zoals in 1199 werd benoemd door koning Jan zonder land, “Adellijke vloeistof”.

De Bordeaux

Vorig jaar waren we weer eens in Frankrijk, in de Limousin, net boven de Dordogne. Daar dus! Waar het vlees nog lekker is, de restaurants gastvrij zijn en die gekke Fransen nog in het bezit zijn van kennis om een goede maaltijd te bereiden. Maar, niet geheel onbelangrijk, het is maar 2 uur rijden om in de Bordeaux te komen en met de benzineprijs van € 1,48 per liter in Frankrijk, doe je dat tegenwoordig lachend. Een makkelijk keuze dus om eens naar Bordeaux te gaan.

De Bordeaux is natuurlijk geroemd om zijn goddelijke ligging, het schone klimaat en een overvloed aan mensen die daar wijn produceren. In deze regio ligt het kleine plaatsje Saint Émilion, net naast het gehucht Pomerol. Bijzonder aan deze twee dorpjes is dat ze bijzonder mooie maar ó zo dure wijnen produceren die door kenners geroemd worden om hun kwaliteiten, mooie pallet en authentieke manier van produceren, je proeft het er echt aan af.


Terug in de tijd

Wij waren er in oktober 2013, samen met Ralph, onze labrador Merel en Berner Sennen Suus. Het is een heikele tocht om met 2 honden in een eeuwenoud stadje rond te dwalen, wijn te proeven in winkels waar wijn staat voor € 10.000,- per fles en te lunchen. Je moet het de Fransen toch nageven, ze zijn gek van honden en mogen echt overal naar binnen. Hulde voor de gekke Fransen.

Sinds de 3e eeuw wordt hier al wijn gemaakt, sinds de Romeinen de boel kwamen opleuken met hun regels, etiquette en normen en waarden die wij tegenwoordig nog steeds nastreven met z’n allen. De consul en dichter Ausonius kwam er 310 wonen, bouwde er zijn huis op de plaats waar nu chateau Ausone zijn wijngaarden heeft.

Wat eeuwen later (8e eeuw) kwam er de kluizenaar Émilion en daar is het stadje Saint Émilion opeens op de kaart.

In 1199 kregen de burgers van Saint Émilion van koning Jan zonder land het onvervreemdbare recht op zelfbeschikking (Jurade). Met betrekking tot de wijn wil dit zeggen dat de mensen zelf mochten controleren of de wijn van een “Goddelijk niveau” was. Wijnen die deze stempel niet kregen, moesten vernietigd worden. Tegenwoordig staan deze dus op de bonuskaart van de Albert Heijn.

Om het verhaal wat duiding te geven: sinds de vroege jaartelling wordt hier wijn geproduceerd die van extreem hoge kwaliteit is en dit proef je dan ook écht. Dit is geen wijn voor watjes die in de zomer op de camping aan de rosé zitten of de wijn van de Gall & Gall van uitstekende kwaliteit vinden. Neen! Deze wijn is echt van zeer hoge kwaliteit en heeft zo zijn prijs.

Kenmerken

De druiven die gebruikt worden bij Saint Émilion zijn de Merlot en de Cabernet Franc.

Op twee terroirs worden deze Goddelijke wijnen verbouwd.

1)Kalk plateau’s: op kalk en klei word bijvoorbeeld de Ausone verbouwd.
2)Kiezel houdende heuvels met een lemen ondergrond, Chateau Cheval Blanc

Beide hebben een zeer kenmerkende smaak, geur en afdronk en zijn de Premiers Grands Crus Classés van deze tijd.

Een simpele Saint Émilion aanschaffen kan al vanaf € 5,- en geloof mij, daar proef je echt gelijk aan dat het zo goedkoop is. Een goede Saint Émilion aanschaffen daarentegen, kan een dure hobby zijn. En geloof mij, alleen het overdenken van welk chateau te kiezen die bij je portemonnee past, kan de gehele micro-economie tot stilstand brengen.

Er zijn 5 reguliere Saint Émilions die in prijs hard kunnen verschillen:

1) Saint Émilion
2) Saint Émilion Grand Cru
3) Saint Émilion Grand Cru Classé
4) Saint Émilion Premier Grand Cru Classé
5) Saint Émilion Premier Grand Cru Classé A

Elke 10 jaar wordt volgens de Appellation d’Origine controlée een nieuwe lijst opgesteld met de beste in de 5 klassen. Absolute toppers zijn Chateau Ausone en Chateau Cheval Blanc.

Tip van een Bourgondiër

Een Saint Émilion is een echte eet-wijn en niet een wijntje dat je even in de zon in de achtertuin weg slobbert. Deze wijn past het beste bij een mooi stuk vlees, liefst iets van de koe (veau) die mooi rood van binnen is. Laatst had ik zelf een fles bij een zelfgemaakte steak tartáre preparé américain, dit paste uitstekend.Een echte goede fles Saint Émilion Premier Grand Cru Classé koop je vanaf de € 70,- per fles en in een restaurant is de prijs voor een goede fles vanaf de € 120,-Je kunt kiezen voor een fles van een lage prijscategorie, maar dan proef je het verschil direct. Het beste kun je naar een Les Généreux wijnkoperij gaan, daar is de kwaliteit altijd erg goed en ook nog waar voor je geld. Koop je bij de Albert Heijn een fles Saint Émilion, dan is het een goede wijn, maar je mag zeker geen topkwaliteit verwachten.

Laatste tip: Slurp de wijn in overvloed, dit geeft meer smaak. Ruik ook veel aan de wijn, dit in combinatie met slurpen geeft een duidelijk pallet van deze Goddelijke vloeistof.

Santé, op de goden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.