Antwerpen of Anda Verpa: Belgische stoofpot

Antwerpen of Anda Verpa: Belgische stoofpot

ANTWERPEN OF ANDA VERPA: BELGISCHE STOOFPOT

Quality time voor jou en je partner, gewoon leuke dingen doen, veel uitslapen, wijn drinken zoveel als je kunt en genieten van de mooiste gerechten die je kent. We hadden een lang weekend gepland in het laatste weekend van maart. Je verwacht regen, storm of sneeuw of uren lang wijn drinken voor de kachel “We doen eerst een lunch in Antwerpen en daarna boodschappen doen bij de Carrefour. Hopelijk kunnen we een terrasje pakken als het mooi weer is” riep ik profetisch een week van te voren.

Stad van Antigoon

Antwerpen, maar de Belgen noemen het Antwerp, ligt iets meer dan een uurtje rijden vanaf het mooie Utrecht. Waarom zou je weer een stad of restaurant proberen wat je al kent ? Nee, Antwerpen is een leuke moderne stad, mooie cultuur, een schitterend historisch centrum en voldoende restaurants om eens iets anders te eten dan de standaard gerechten uit de Nederlandse keuken. Ik ga ook graag naar Antwerpen omdat er dicht in de buurt een mooie Carrefour is, in Burcht om precies te zijn. Dit was dan ook mijn dubbele agenda van deze dag.

De lunch was om de vingers bij op te eten. Op de handschoenmarkt zit een klein restaurantje ’t Putke met een briljant mooi uitzicht op de Onze lieve vrouwekathedraal. Volop in de zon nemen wij het eerste glas droge witte wijn. Geloof me, in maart met een temperatuur van 20 graden heb je echt het gevoel alsof je in het zuiden van Europa vakantie aan het vieren bent. Ik nam als gerecht het Vlaamse stoofpotje met frites en mijn partner een vis pannetje. Heerlijk mals rundvlees met een zware donkerbruine saus met een smaak van ontbijtkoek en een vleugje donker bier. De Fransman naast ons wilde wel precies weten wat het was en keek een beetje zuur toen hij op aanraden van zijn Belgische zakenpartner en hap geroosterd brood met gerookte zalm nam. Na een uur tafelen en 2 glazen witte wijn verder, besloten we om nog even wat rond te dwalen in de stad voordat we inkopen gingen doen bij de Carrefour. Nadat we bij BbyB een box Goddelijke haute cuisine-chocolade hadden gekocht, besloten we om Antwerpen en haar historische centrum te laten voor wat het was.

Vakantie in Frankrijk

Iedereen die wel eens in Frankrijk op vakantie is gegaan met een tent of caravan kent het wel, de briljant grote Hypermarchés als SuperU, Auchan of de Carrefour’s van deze wereld. En die gekke Belgen hebben er dus heel wat in dat mooie kleine landje van ze. Ikzelf krijg altijd het gevoel dat de supermarktketens in Nederland deze keten moedwillig tegenhoudt en ons ontziet van een mooie supermarktbeleving, goed eten, briljante wijn maar vooral van efficiënt boodschappen doen.

Hobbykok

Bij een super- of hypermarché kun je werkelijk alles kopen, inrichting voor je tuin, huis, elektronica, kleding, boeken, kantoorartikelen, het is te veel om hier te omschrijven. Maar als hobbykok gaat mijn hart sneller kloppen door de Carrefour. Hemel op aarde, paradijs, de 7e hemel, noem alle superlatieven maar op. De vleesafdeling is groter dan een gemiddeld grote slager in Nederland op voorraad heeft liggen. De broodafdeling is uitgebreider dan stokbrood, fabrieks-croissants, wit-, bruin-, volkoren en speltbrood die een bakkerij heeft liggen en op de groenteafdeling van de hypermarchés liggen groenten waar de gemiddelde veganist nog nooit van heeft gehoord.
Wij waren op een missie bij de Carrefour in Burcht, op zoek naar foie gras en/of confit de canard die diervriendelijk waren geproduceerd. In Frankrijk kun je deze aanschaffen bij de vleet, want die Fransen weten wat echt lekker eten is. De Belgen waren iets minder bedeeld en het was een forse zoektocht om een mooie confit de canard te vinden. Dit was pas de eerste gang van de voedingsafdeling van de Carrefour. De tweede rij was minder lastig, de wijnafdeling. Een rode Anjou, Barbaresco d’Alba en een mooi resultaat uit de kelderrestanten: Saint Émilion Grand Cru Classé voor maar € 20,- Wij wisten het zeker, deze laatste fles paste uitstekend bij een foie gras!

Op de vleesafdeling weet je werkelijk niet wat je wilt kopen. Een heel- half- of een klein deel van een varken of koe. Foie gras, bavette, longhaas, Jodenhaas of gewoon een ossenhaas. Van kalfszwezerik tot niertjes, hersenen en longen, alles ligt klaar om te worden opgegeten en alles is er van topkwaliteit, hier kon ik de mooiste gerechten van maken als we weer thuis waren. De foie gras kwamen we al snel tegen op de vleesafdeling, en recept dat je zelf nog even af moest garen in de oven op 160 graden. Anders dan gepland gingen we weg met 6 flessen Goddelijke wijn en een schaal met foie gras du canard.

Advies

Maak van boodschappen doen een deugd, ga naar België en bezoek daar een Hypermarché als Carrefour en koop daar dingen die je in Nederland niet kunt kopen in een supermarkt. Als klapper op de vuurpijl maak je er een leuk dagje uit van en bezoek je een van de Belgische steden en snuif wat cultuur op. Wanneer je in de avond weer thuis bent kook je de heerlijkste gerechten met de boodschappen uit België. Hoe leuk is dat?

Salut!

Hierbij geef ik aan geen enkele financiële band te hebben met de Carrefour, Antwerpen of België.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.