Indonesische Rendang met witte rijst en sperziebonen

Indonesische Rendang met witte rijst en sperziebonen

Indonesische Rendang met witte rijst

Ik heb ooit geroepen ‘als ik ooit een restaurant open, dan zijn er alleen stoofpotjes verkrijgbaar’. Dit zou typisch zo’n gerecht zijn dat niet zou misstaan op een menukaart tussen alle andere stoofpotjes; Indonesische stoofpot rendang met witte rijst en knapperige boontjes.

Let op: Dit is wel de luie huisvrouwenvariant met 90% kant-en-klare ingredienten. 

Have fun!

ingrediënten 6 tot 8 personen

  • 2 x boemboe Rendang (Conimex)
  • 1,5 kilo sukadelappen (dikke plakken)
  • 400 milliliter kokosmelk (Go-Tan)
  • 200 milliliter water
  • 2 laurierblad
  • 2 stengels Sereh (citroengras)
  • Verse bos Koriander
  • 400/600 gram verse sperziebonen
  • 1 x theelepel Sambal Oelek
  • Boullionblokje
  • Peper (uit de molen) en zout
  • Grote stoofpan
  • Witte rijst (pandan)
  • Kroepoek
  • Gefruite uitjes
  • Wokolie

Bereidingswijze

Snijd de sukadelappen in grote dobbelstenen, kruid met peper en zout. Laat de wokolie heet worden in de braadpan. Wanneer de de wokolie heet is bak je de sukade dobbelstenen rondom bruin. Doe niet te veel in de pan, en zorg dat er een mooi bruin korstje op de sukade dobbelstenen zichtbaar is. wanneer ze mooi bruin zijn haal je deze weer uit de pan en zet apart. Net zo vaak tot alle sukade dobbelstenen gebakken zijn.

Voeg nog wat wokolie toe en roer de twee bakjes boemboe in de pan tot deze heet zijn. Voeg nu de sukade dobbelstenen toe en schep om en braad even mee op matig vuur. Voeg de cocosmelk, het water, boullionblokje, de sereh (kneus deze eerst), sambal oelek en de laurierblaadjes toe en schep weer om en laat even pruttelen tot het licht kookt. Ondertussen snijd je een bosje koriander zeer fijn en voegt deze toe.

Doe nu de deksel op de pan en laat de rendang minimaal 4 uur stoven. Let er op dat de saus af en toe een blub laat zien en zorg er voor dat de saus niet hard staat te koken. Stoofvlees is niet gek op hard koken, maar juist op stoven (zachtjes gaar worden).

Kook de Pandanrijst volgens de verpakking en kook de sperziebonen tot deze knapperig zijn en een lekkere bite hebben.

Ik gebruik vaak een pastabord voor een stoofpotje. Dan kan de rijst lekker zwemmen. Schep de rijst in het diepe bord. Schep de ingedikte saus over de rijst. Haal wat sukade dobbelstenen uit de braadpan en leg deze bovenop de rijst met saus. Leg er wat sperziebonen bij en maak af met wat gefruite uitjes en wat vers gesneden koriander. Leg een plak kroepoek er overheen en serveer met een rode wijn.

#tip De rendang heeft nog meer smaak als je deze een dagje later pas serveert.

Eet smakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.