Italiaanse mosselen met Spaanse twist; Cozze a la marinara met chorizo

Italiaanse mosselen met Spaanse twist; Cozze a la marinara met chorizo

Italiaanse mosselen met spaanse twist; cozze alla marinara met chorizo

Ben je klaar met altijd maar die zelfde standaard recepten van mosselen bereiden? Anders ik wel, zeker nadat ik een aantal jaren geleden in de Franse pyreneeën was. In het plaatsje Siex werd de plaatselijke herberg gerund door een Italiaanse dame. Haar recept; een typisch Italiaans recept van mosselen met een spaanse twist van chorizo. En dat in Frankrijk!

Ingredienten 2 personen

  • 200 gr chorizo (gekookt of gerookt)
  • 2 medium grote uien in ringen gesneden
  • 150 gr gesneden soepgroenten
  • 1 tot 2 rode pepers in halve ringen zonder zaadjes
  • 3 tenen knoflook fijn gesneden
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gedroogde roosmarijn
  • 2 eetlepels verse peterselie
  •  1 lt volle melk
  • 2 kg mosselen
  • 1 blik gepelde tomaten in kleine stukken gesneden
  • 2 dl droge witte wijn
  • 5 a 6 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • Mosselpan
  • Vergiet
  • Grote schaal

Bereiden

Stap 1

Spoel de mosselen uitgebreid zodat al het zand er uit gewassen is. Mosselen die niet meer dichtgaan als je een tikje er tegenaan geeft, zijn niet meer goed. Ook de mosselen met gebroken schalen zijn niet goed meer. Die mag je weggooien. Laat de gespoelde mosselen uitlekken in een vergiet en plaats in een schaal. Schenk nu 1 liter volle melk over de mosselen en laat 15 minuten staan. De mosselen worden hierdoor romiger. Giet de mosselen na 15 minuten af en laat de mosselen uitlekken.

Breng de mosselpan op middelhoog vuur en verwarm de olijfolie. Voeg de uien, de knoflook en de dunne plakjes chorizo toe aan de pan en laat 5 a 6 minuten sudderen. Wanneer de chorizo warm of zacht geworden is en de uien glazig, ga je naar stap 2.

Stap 2

Voeg de soepgroenten, de pepers, de gepelde tomaten inclusief de tomatensaus en alle kruiden toe en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de droge witte wijn toe aan de mosselpan en laat voor een paar minuten inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 3

Voeg nu, in 3 etappes, de mosselen toe. Roer telkens de kruiden door de mosselen. Wanneer alle mosselen in de mosselpan zitten, wacht je tot de kruiden weer pruttelen. Zodra het weer kookt, laat je de mosselen 4 tot 6 minuten zochtjes koken. Roer 2 maal. Wanneer alle mosselen open zijn, is je gerecht klaar.

lekker met

Serveer met:

  • Vers stokbrood
  • Aioli
  • Frites
  • Mayonaise

Wijntip

Omdat dit gerecht best pittig is, dankzij de pepers en de chorizo, is een wijn met een ronde smaak een prima optie. Een Sauvignon Blanc (Frans) doet het erg goed, maar een Pinot Gris uit Italie is een goede optie om naast het pittige gerecht te drinken. Saluti!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.