Foodie au chateau

Foodie au chateau

vivian-van-brussel-foodie-au-chateau

Foodie au chateau

Stel je voor, je was ooit een Personal Assistant van een CEO, online marketeer bij een social mediabureau en foodblogger bij verschillende mooie sites. Voordat je met je ogen kunt knipperen heb je het gehad met het leven zoals je het kent en ben je op zoek naar jezelf en vindt je iets van jezelf terug in een klooster van het Heilig bloed in Aarle-Rixtel. Alsof dat nog niet genoeg is vind je het nodig om 12 dagen te verblijven op een Chateau in hartje Frankrijk als “gezelschapsdame en privékok” van de beheerder Annelies. Uiteraard is de reis die je maakt vanuit Schoonhoven best pittig, zeker wanneer je dit doet met de staat waarin je verkeert. Met de Garmin over de route peripherique is geen pretje, zeker niet als Garmin het verschil ook niet weet tussen een snelweg langs Antwerpen of dwars door Antwerpen. Enfin, ik ben na een reis van 8 uur aangekomen op het terrein van Chateau le Grand Biard in Céré la ronde, in de buurt van Tours, net voorbij Blois.

Vooraf kon ik niet zeggen of ik een blog wilde schrijven, ik zou geen enkel onderwerp kunnen bedenken waarover ik zou moeten schrijven. Tsja…. Uiteraard over eten en het bereiden van haute cuisine en de goddelijke wijnen die Frankrijk voort brengt. Maar dat is ook wel weer te makkelijk, het gaat bij mij altijd over eten en wijn. Check mijn Facebook of Twitter maar, je ziet niets anders dan goddelijk wijnen en heerlijke gerechten voorbij komen met onzinnige commentaren en hashtags als #foodporn en #lifeisgood. Nee, dit keer wilde ik het allemaal anders doen!

Chateau le Grand Biard is een privé chateau op een landgoed van 16 hectare met 10 kamers in het chateau en 2 gites in de oude stallen tegenover het chateau. Deze 12 dagen verblijf ik bij Annelies Mandigers in la Ferme, zij is de beheerder van dit chateau en samen met haar man Kris wonen zij in dit kleine huisje op het terrein. Mijn grote wens is om te koken in de professionele keuken van het chateau, maar ik moet het doen met een 5-pittertje in La ferme. Kris Mandigers zal de keuken gaan runnen wanneer het seizoen voor Chambre d’hôtes gaat starten en hopelijk zal hij een gek wijf als ik als keukenhulp vragen. Ach ja, wat leven in de brouwerij is natuurlijk altijd leuk en als je hobby wijn en eten is, dan zal er vast een klik in de keuken zijn.

Aangezien er genoeg te doen valt op het landgoed en in het chateau, moet er ook gekookt worden. Moi is er gek genoeg voor en ik ben deze 12 dagen de privé kok voor Annelies. Van salades, pennen met gorgonzola en pasta met Boursin en spinazie, tot en met de dagelijkse Pain van de warme bakker, we leven als God in Frankrijk. Je bent natuurlijk helemaal van de pot gerukt als je geen haute cuisine eet terwijl je in het mooie Frankrijk bent en dus kwam de vraag aan Annelies “wat wil je eten vanavond?” Na wat aanzetjes gegeven te hebben kwam daar het langverwachte antwoord “Jij bent de kok, bepaal jij maar wat we eten” kwam van de enthousiaste beheerder. Na wat bladeren in mijn mini-kookboek kwam het recept wat ik eigenlijk ook wel weer eens wilde eten “Kip in dragon” riep ik met een brede glimlach.

Annelies kende dit recept niet, ze was niet eens bekend met dragon, laat staan de combinatie met kip en een mooie roomsaus. “Wauw wat lekker! Wat een verrassing zeg!” bracht ze uit nadat de eerste hap van de kip in haar mond verdween. Annelies is een dankbaar slachtoffer om voor te koken 😉

Kip in dragonsaus (4 personen)

4 kipfilets
Zout en peper
30 gram boter
Pan zonder teflon
Braadslee

Voor de saus

2 eetlepel dragonazijn
6 eetlepels droge witte wijn
200 milliliter kippenbouillon
4 takjes verse dragon
2 eetlepel gedroogde dragon
300 milliliter kookroom/slagroom/crème fraiche

Bereiden

Zet de oven op 190 graden en laat deze voorverwarmen. Bestrooi de kipfilets met ruim peper en zout en laat de boter smelten in de pan. Bak de kipfilets op hoog vuur aan voor 4 tot 5 minuten in een pan zonder Teflon (antiaanbaklaag). Wanneer er een korst mooi bruin is leg de kipfilets in de braadslede en zet deze voor 18 tot 20 minuten in de oven.

Maak de kippenbouillon en hak de verse dragon fijn. Giet de bouillon in de pan van de kipfilets en schraap met een lepel het aanbaksel los van de bodem zodat er een troebele jus ontstaat, pas dan giet je de witte wijnazijn en de witte wijn erbij. Kook de bouillon in tot de helft, dit gaat binnen een paar minuten. Hak de verse dragon fijn, meng de kookroom/slagroom/crème fraiche in de bouillon en voeg de dragon in zijn geheel toe. Laat alles zachtjes koken tot de kipfilets gaar zijn. Maak de saus af met wat peper en zout naar smaak. Snijdt de kipfilets in plakken en leg ze mooi op een bord en verdeel de saus over de kipfilets. Bon! De kip met dragon is klaar! Serveer met een mooie verse salade of gebakken aardappelen en vergeet het stokbrood er niet bij te serveren.

Bon apetit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.