Het nut van echte gerookte paprikapoeder in boeuf stroganoff

Het nut van echte gerookte paprikapoeder in boeuf stroganoff

gerookte-paprikapoeder-vivian-van-brussel-boeuf-stroganoff

De Bourgondiër

Als erkend lekkerbekje en professioneel Bourgondiër moet je wat, toch? Je gaat van de Food Hal in Amsterdam naar de stad waar volgens kenners dan, de enige echte Markthal in Nederland staat, die in Rotterdam! Eerlijk toegegeven, het is een fantastische plek om de honger te stillen van een echte foodie. Met mijn vriendin Esther was ik er voor het eerst, en als een heus provinciaaltje keek ik mijn ogen uit natuurlijk. Toch was ik ietwat teleurgesteld, in Limoges had ik de mooiste markthal ooit bezocht. En mocht je ooit naar Limoges gaan, ga dan even langs in Halles centrales de Limoges, daar vind je werkelijk alles wat een Bourgondisch hart wenst.

Anyways, van de ene winkel hobbelend naar de andere winkel, het was een genot om in de Markthal van Rotterdam te slenteren en mijzelf te vergapen aan al dat overheerlijke eten. Als lunch deden we een Ottomaanse Mezze-schotel. Niet een laf pitabroodje met varkens-shoarma vermengd met wat kalkoenvlees, maar een heuse schotel met kleine warme en koude gerechten. uiteraard hoorde daar dat befaamde glaasje wijn bij, echte Bourgondiërs kunnen natuurlijk niet zonder! 😉

Échte gerookte paprikapoeder

Nadat er kilo’s Bavetten en kalfszwezerik was ingeslagen, moest er ook nog wat echte gerookte paprikapoeder gekocht worden, want vond Esther, dit was toch echt de beste die er te vinden was. De paprikapoeder lag in grote bergen kleine plastic zakjes opgestapeld op een tafel, en zag er niet echt chique of sexy uit. Maar de geur! Tjonge, wat een sensatie! Zelden zo’n mooie gerookte paprikapoeder mogen beleven! Het vreemde was, dat wij niet de enige waren die bezig waren met het proeven en ruiken aan de gerookte paprika om uiteindelijk een paar euro neer te leggen voor dit mooie stukje poeder. Ook Esther en ik gingen huiswaarts, met wat vlees en het gerookte paprikapoeder.

Recept Boeuf Stroganoff

Ik ga jullie niet lastig vallen met het feit dat de Boeuf Stroganoff nu Russisch of Frans is, maar wel wat het nut van echt gerookte paprikapoeder in dit recept is. De gerookte smaken geven levendige smaak, donker als de winter alsof je naast de open haard zit met een lekkere pot eten. De gerookte smaak doet het erg goed bij de frisse en vettige smaken van de andere ingrediënten. Ik wil je wel aanraden om geen gerookte paprikapoeder aan te schaffen bij bijvoorbeeld de Albert Heijn, deze heeft geen smaak. Haal je kruiden altijd bij een specialist #tip.

Gerecht voor 4 personen.

Ingredienten

3 tot 4 theelepels gerookte paprikapoeder
1 ui (medium)
1 teen knoflook
1/2 bak champignons
500 gram Ossenhaas of Kogelbiefstuk
2 eetlepels vers gehakte peterselie
50 gram (room)boter
1/2 tablet runderbouillon
1 eetlepel bloem
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 Citroen
3 tot 4 eetlepels Crème fraiche
Worcestershire saus
150 milliliter water
Cognac of Calvados
Zout & Peper

Voorbereiden

Snij de Ossenhaas of Kogelbiefstuk in blokken en zet apart,
snipper de ui in kleine stukjes en zet apart,
pel de knoflook en hak de peterselie fijn en zet apart.
Snij de schoongemaakte champignons in plakjes en leg ze in een kom. knijp dan de citroen over de champignons uit, roer goed om en zet apart.

Aan het werk

Smelt ongeveer 50 gram boter in een koekenpan, zodra de boter gesmolten is en niet meer bruist, bak je de ossenhaasjes rond om bruin, ongeveer 1 tot 2 minuten op hoog vuur. Zorg ervoor dat je de ossenhaasjes niet te lang bakt, ze moeten rauw tot rosé zijn en niet doorbakken! Haal de ossenhaasjes uit de pan en leg ze op zilverfolie. Bestrooi met peper & zout naar smaak en pak dan de ossenhaasjes in de folie zodat ze warm blijven.

In dezelfde boter bak je champignons vermengd met citroen en de uien ongeveer 4 tot 5 minuten.
Knijp de knoflook uit boven de champignons en de uien, voeg de bloem, tomatenpuree, het runderbouillonblokje en 3 theelepels gerookte paprikapoeder toe en roer goed om. Als alles goed gemengd is, voeg je het water toe en blijf roeren totdat er een mooie saus is gevormd. Laat het sausje nog een paar minuten goed doorkoken zodat alle smaken er goed intrekken. Zet het vuur laag en voeg ongeveer 3 eetlepels crème fraîche toe en roer goed door. Let er op dat het vuur niet te hoog staat, anders gaat de crème fraîche schiften. Meng de gehakte peterselie er door en voeg wat druppels Worcestershiresaus toe. Maak de saus nu op smaak met peper en zout, niet te zout, dat zou zonde zijn.
Mocht je nu meer smaak van gerookte paprika willen hebben, dan voeg je nog een theelepel toe. Hetzelfde voor de crème fraîche, wil je meer saus, voeg dan nog een lepel toe.

Haal de ossenhaasjes uit het folie en voeg deze toe aan de saus. Giet er een flinke hoeveelheid cognac overheen en steek deze aan met een aansteker. Zorg er voor dat de afzuigkap niet aan staat en haal de pan weg van het vuur. De alcohol is nu verbrand en kun je de cognac mengen met de saus.

Verwarm de saus met de ossenhaasjes nog voor ongeveer 1 tot 2 minuten en je gerecht is klaar!

boeuf-stroganoff-vivian-van-brussel

Serveer met aardappels of rijst en wat verse knapperige boontjes. Meestal neem ik rijst en stop dit in een ring zodat het mooi opgemaakt is. Bestrooi met wat gehakte peterselie en schenk een mooi glas rode wijn in. Dit recept is zo mooi, want je proeft veel verschillende smaken, zoals iets zuur van de citroen en romige van de crème fraîche, het gerookte van  de paprika, de cognac en de verse peterselie. Dit in combinatie met de ossenhaas maakt dit tot een geweldig, smakelijk eenpansgerecht!

 

Eet smakelijk en santé! Op de goden 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.