Koninklijke afsluiter met een oranje tint

Koninklijke afsluiter met een oranje tint

Koninklijke afsluiter

Ik altijd maar denken dat de Fransen het koken hebben uitgevonden, en wellicht is dat ook zo, maar heel soms komt er een leuk recept uit de Nederlandse keuken naar voren, haagsebluf is bijvoorbeeld zo’n leuk en makkelijk recept. Het recept dat jij zo gaat maken met sinaasappelsap, is het meest simpele toetje allertijden en afgekeken van zijn grote broer ‘Haagsebluf’ wat een Nederlands recept is. Het is werkelijk te simpel voor woorden, maar wanneer je dit toetje serveert smelt iedereen weg bij de vol zoette smaak met een frisse bite van de sinaasappel. Haagsebluf is hetzelfde te bereiden, alleen voeg je dan bosbessensap toe in plaats van sinaasappelsap.

Koninklijke afsluiter met een oranje tint

  • 1 eiwit
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter sinaasappelsap
  • 1 sinaasappel
  • Koekjes

Scheidt de eierdooier van het eiwit. Let op, er mag beslist geen dooier achterblijven in het eiwit. Maak de kom van de keukenmachine even vetvrij met een halve citroen door hem in de wrijven. Gebruik altijd een metalen kom, deze is beter vetvrij te maken dan een plastic schaal. Rasp de sinaasappelschil en vang de schilfers op in een schaaltje. Pel de sinaasappel en bewaar wat schijfjes sinaasappel (de rest mag je opeten) 

Voeg het eiwit in de kom en zet de keukenmachine op halve kracht aan. Je zult zien dat er al snel een dikke massa ontstaat. Zet de machine nu op volle kracht en voeg geleidelijk de kristalsuiker toe. Doe dit in 4 stapjes zodat de eiwitten de suiker kunnen opnemen. Voeg de 100 ml sinaasappelsap toe en laat de eiwitten opstijven totdat hij dik genoeg is. Als laatste doe je de schilfers sinaasappel erbij en laat de keukenmachine nog even doordraaien. De eiwitten zijn goed als je de kom met eiwitten op zijn kop kan houden zonder dat de eiwitten eruit lopen.

Neem een hoog glas en vul deze met de eiwitten. Steek er een boterwafel (gebroken stukjes) of een lange vinger in. Decoreer met de laatste sinaasappelschilfers en druk er een schijfje sinaasappel in om het geheel af te maken. Zet even weg in de koelkast of koud te worden. Serveer met een mooie Pineau des Charentes  of andere zoete dessertwijn.

Lang leve de koning en eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.